نویسنده: علیرضا مختاریانی

بسم الله الرحمان الرحیم 

خلاصه سخنرانی جلسه هفتگی16/3/03

ابتدا مروری می کنیم از ایمان، ایمان از سه شان ایجاد میشود ابتدا باور قلبی به ان، دو ظهور ایمان در عمل و سه اقرار کردن به ان به وسیله نماز.

درباره ایمان بحث های زیادی وجود دارد، مثلا سوال مهمی هست: ایا ایمان شدت و ضعف دارد یا خیر؟ در این باره عموم متکلمین میگویند که خیر، ایمان شدت و ضعف ندارد و یک امر مطلق است. اما مفسرین میگویند که طبق ایه 4 سوره مبارکه فتح: لِیَزْدَادُوا إِیمَانًا مَعَ إِیمَانِهِمْ(تا بیفزاید ایمانی بر ایمانشان)

حال علت این اختلاف نظر چیست؟ ایمان در زبان عربی از متشابهات است مانند شیر در فارسی که هم به معنای شیر خوردنی است و هم شیر دستشویی و هم شیری که حیوان است. در واقع ما در قران عبارت ان الذین امنوا را داریم که در اینجا منظور از امنوا همه افرادی است که اسلام اورده اند، هم مسلمانان واقعی و هم منافق. یعنی در اینجا ایمان به معنای اسلام است. اما جای دیگر هم ایمان داریم، مثلا در سوره حجرات که میگوید: قَالَتِ الْأَعْرَابُ آمَنَّا ۖ قُلْ لَمْ تُؤْمِنُوا(اعراب گفتند: ایمان اوردیم  ، بگو ایمان نیاوردید) در این ایه ایمان به معنای همان ایمان قلبی و واقعی است.حالا چرا متکلمین میگویند که ایمان شدت ندارد؟ در زمان صدر اسلام مدتی خوارج به قدرت رسیدند. این گروه مجازات های بی رحمانه ای داشتند و هر کس که گناه میکرد را کافر حساب میکردند و او را میکشتند!اما بعد از مدتی دیدند که اینگونه نمیشود، پس تصمیم گرفتند بگویند که گناهکار کافر نمیشود، اما مسلمان هم نیست یعنی گویا در منزلی بین این دو قرار دارد. همین باعث شد که بگویند ایمان شدت ندارد.

در همین قضیه امام علی(ع) امدند و کفتند که هر کس به اسلام وارد شود میتواند به درجات بالا ایمان برسد، اما میتواند در همان رده هم بماند. وقتی کسی اسلام بیاورد در امان است، یعنی مال و جان و ناموس او در امان است و هر کس تشهد خالی هم بگوید احکام مسلمین به او وارد میشود مانند احکام غسل میت و ارث و میراث و...

همینگونه است که برخی فقط به صورت ظاهری مسلمان اند و تا بمیرند این ایمان ار انان برداشته میشود و تا بمیرند در جهنم اند. همچنین داریم افرادی را که ایمان را به ان دنیا هم میبرند اما چون گناهکارند جهنم هم میروند.

فردی به نزد امام صادق(ع) رفت و از او پرسید: ایا ایمان در افراد مختلف تفاوتی دارد؟ امام صادق فرمودند :بله دو گروه، یک گروه ایمان عاریه ای ، یعنی قرضی که تا بمیرد کار ایمان او تمام است. دیگر ایمانش را به ان دنیا نمی برد. گروه دوم مانند ودیعه است مانند امانت است که ایمان را ان دنیا هم میبرد و ما باید که ایمان ودیعه ای داشته باشیم. همچنین امام صادق دعای رضیت بالله را بعد از هر نماز بخوانید تا ایمان در شما مستقر و ودیعه ای شود .

انشالله که همه مان ایمان مستقر و درست داشته باشیم